Intrebat cine asculta acest gen de muzica, Dj JTR raspunde: "Ascultatorii sunt de toate varstele de la 15 la 30 de ani, problema uriasa a Sibiului e lipsa unui centru studentesc puternic. Majoritatea ascutatorilor sunt liceeni, dar din cauza ca acestia pleaca in alte orase dupa terminarea liceului, nu se poate mentine un public constant". De asemenea, "Nu exista un dress code anume care sa fie valabil pt tot publicul, dar mare o parte merg pe linie urbana/skate" explica dj-ul. Cine poate migra sa sculte muzica DnB? Tot JTR ne raspunde: "Datorita faptului ca muzica este relativ energica si de atitudine, exista o anumita migratie a ascultatorilor de rock. Iar pe langa acestia, apar si ascultatori de alte genuri electronice, care cunosc muzica. Practic, DnB este primul gen de muzica, ce inglobeaza elemente din oricare alt gen muzical, deci oricine asculta muzica poate sa gaseasca o bucatica interesanta. Tot ce trebuie e sa vrei sa descoperi asta". Chiar daca de cele mai multe ori, muzica aceasta nu are text, ea transmite mii de mesaje ascultatorilor: "In mare parte DnB este o muzica de dans, scopul principal al unei petreceri este sa iti ofere posibilitatea sa dansezi, nu sa stai la masa, transmite mesaje si vibratii pozitive; chiar daca unele zone sunt mai dure, asta nu inseamna ca indeamna la violenta" explica JTR. "In Romania nu ies destui bani, totul se rezuma la pasiune".
Dj-ul Sibiului
Pe un dj de drum & bass nu-l gasesti mixand in orice club. Cei care asculta sau mixeaza astfel de muzica nu sunt din generatia "emo", nu sunt nici sectanti, nu au particularitati de recunoastere. Ei sunt, pur si simplu, cei care reusesc sa tina o petrecere in picioare doar mixand de pe placi de vinil si cd-uri melodii ritmate, de cele mai multe ori, melodii fara versuri. Este muzica noii generatii de tineri. JTR are 24 de ani. A inceput sa asculte acest gen de muzica acum sapte ani. "Pentru ca in Sibiu nu se intamplau evenimente de genul acesta, in martie 2006, impreuna cu un grup de prieteni am decis sa si organizam primul eveniment, asta dupa ce am si invatat sa mixam la un nivel de incepator" spune singurul dj sibian recunoscut pe plan national. "Pe partea de organizare am urmat exemplul organizatiilor timisorene: TmBase si AnonimTM, care, probabil, au fost sursa de inspiratie pentru toti cei care organizeaza acest tip de evenimente si in prezent". JTR a ascultat si s-a inspirat din formatiile straine, precum: Zinc, Dillinja, LTJ Bukem, Bad Company.
Pentru multi, numele acestea poate nu zic nimic, dar, la nivel mondial, aceste nume sunt la fel de "grele" ca si Aerosmith in rock sau Madonna, in pop. DnB vs comercial Doar patru formatii de drum & bass sunt in Romania, dintre care, doar doua sunt 80-90% DnB, restul abordeaza si alte stiluri pe langa dnb, ca breaks sau reggae. Dj-ii sunt mai multi, dar tot un numar neinsemnat, comparativ cu dj-ii care sunt pe alte stiluri muzicale, asa zise "comerciale", dedicate publicului larg. In orasul de pe malul Cibinului nu exista un loc anume unde se asculta drum & bass. Petrecerile sunt spontane. Serile dedicate acestui gen muzical atat de nou inca pentru sibieni sunt gazduite in Nadine, in Propaganda sau Bohemian Flow. Evenimentele de amploare, care aduc dj straini sau din tara sunt organizate de cele mai multe ori de echipa Subdustrial, din care JTR face parte (este si PR management) si au fost organizate in Chillout, Nadine si Gala.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)