Sfaturi pentru Intretinerea Anvelopelor


Asa cum bine stiti si probabil ati resimtit pe propria piele, o masina poate fi destul de greu de intretinut, mai ales din punct de vedere financiar, deoarece are nevoie aproape mereu de cate ceva. Printre nevoile masiniise numara si schimbarea anvelopelor, o procedura ce trebuie efectuata de doua ori pe an in functie de sezon si nu este extrem de costisitoare decat in cazul in care anvelopele trebuie inlocuite cu un set nou. Din fericire, acestea nu au un termen de garantie ci se inlocuiesc in functie de drumuri, sofer si de cum se poarta el cu masina, ceea ce inseaamna ca, daca se doreste, se poate face economie considerabila in ceea ce priveste frecventa inlocuirii anvelopelor. Pentru ca setul de anvelope de iarna sau cel de vara sase poata folosi mai multe sezoanedar si sa va garanteze deplina sigurantain mers, iata ce aveti de facut si cum este recomandat sa tratati anvelopele cu care masina este echipata:

  • Pe o axa nu utilizati niciodata doua anvelope cu profil diferit al benzii de rulare caci ambele se vor uza neuniform si vor genera diverse probleme de aderenta, stabilitate, consum, etc.
  • Pe axa din spate trebuie sa aveti intotdeauna cele mai bune anvelope din setul de patru pe careil detineti.
  • Nu folositi anvelope de iarna combinate cu anvelope de vara deoarece masina nu va fi echipata corespunzator pentru niciunul dintre sezoane ba dimpotriva.
  • Nu folositi anvelope ce au o presiune mai mica sau mai mare decat cea indicata in cartea tehnica a masinii daca nu doriti ca uzura si consumul de combustibil sa creasca, iar siguranta sa scada.
  • Intotdeauna la schimbarea anvelopelor cu cele de sezon echilibrati toate rotile cu dispozitive corespunzatoare la un service autorizat.
  • Consultati un specialist imediat daca observati ca pierdeti presiune, anvelopa s-a uzat anormal, masina in mers vibreaza sau face zgomote ciudate pentru ca se poate ca aceste defecte sa va puna in pericol si sa deterioreze caseta de directie, bratele de suspensie, amortizoarele, etc.
  • Inversati anvelopele depe spate cu cele depe fata la fiecare 10-15.000 de kilometri parcursi pentru o uzura uniforma.
  • Daca anvelopa este deteriorata nu o reparati cu snur sau spray decat pentru a va deplasa pe o distanta scurta, deoarece ambele metode reprezinta o reparatie temporara, nesigura, din cauza lipsei unei examinari prealabile.
  • Nu loviti borduri sau alte obstacole rigide cu rotile deoarece anvelopa se poate deteriora pe interior fara sa stiti.
  • Inlocuiti imediat anvelopele daca observati ca profilul de rulare este uzat aproape sau pana la indicator.
Pe masura ce circulati cu masina, re-echilibrati rotile din cand in cand (la fiecare 15.000 de kilometri parcursi sau atunci cand le schimbati cu cele de sezon) pentru ca odata cu uzura trebuie compensata distribuirea neuniforma a greutatii sau a diferentelor de greutate ale materialului anvelopei. Verificati o data pe luna si inainte de orice drum lung presiunea in anvelope, preferabil atunci cand acestea sunt reci si porniti la drum numai dupa ce aceasta este reglata corect. Atat din cauze legale cat si din cauze ce tin de siguranta proprie, adaptati anvelopele conditiilor meteo si schimbati-le la timp (vara/iarna). Daca veti utiliza anvelopele numai in sezonul pentru care ele sunt destinate, masina va consuma mai putin, va veti bucura de siguranta indiferent daca este ger sau caniculasi atat cele de iarna cat si cele de vara vor putea fi folosite si in sezonul urmator ceea ce va scuteste de o investitie destul de mare.

Viata in Doi in Pasi de Dans


Tot mai multi tineri bucuresteni care vor sa aiba o nunta de vis apeleaza la cursurile de dans de societate, pentru ca „dansul mirilor” sa fie într-adevar perfect. Pentru imaginea lor, pentru a evita penibilul, pentru sport, sau pentru ca invitatii sa ramâna frapati de cuplul descurcaret chiar si pe ringul de dans, cert este ca, anual, peste 200 de îndragostiti trec pragul unui club de dans. Dansul, mai mult decât un sport. Dansul înseamna pentru unii dintre noi eleganta, gratie, energie, sacrificiu sau performanta. Dansul, pe lânga faptul ca dezvolta practicantilor un fizic armonios si îi face mai ordonati în gândire si comportament, le insufla ambilor parteneri si spiritul de echipa. Tinerii care vor sa se casatoreasca au un motiv în plus pentru a se testa daca sunt compatibili... de data aceasta, pe ringul de dans. Peste 100 de perechi de miri au urmat în în Bucuresti anul trecut cursuri individuale de dans. „Dansul i-a ajutat sa se prezinte frumos si onorabil, ca proaspeti parteneri oficiali de viata, la evenimentul vietii lor”, ne spune Calin Florea, directorul clubului de dans „Ritmic”.Rezultatele acestor cursuri difera de la caz la caz, în functie de talentul si receptivitatea fiecaruia, însa la finalizarea cursurilor individuale, atât antrenorii cât si tinerii însuratei se declara încântati de rezultatele obtinute: „Sunt foarte bune aceste cursuri; asta e, am evitat pâna acum sa dansez si asa ceva, iar acum sunt obligat, ca doar nu o sa stau la nunta mea, mai ales la dansul mirilor, sa îmi danseze altcineva mireasa”, marturiseste Adrian, un proaspat cursant. Acest sport necesita multa munca. Antrenorul Adi Neagoe, de la clubul „Fan Dance”, nu-i accepta la cursuri, de exemplu, pe viitorii miri decât daca îi vede o data cum se misca în pasi de dans: „Doar daca simt ca se vor descurca pe ringul de dans îi ajut. Doar apoi o sa ma gândesc la coregrafie, si o s-o daptez în functie de calitatile persoanelor în cauza. Nu-mi trebuie 200 de miri de care sa-mi bat joc, ci prefer 20 care sa ma sune si dupa nunta”.